Актуелно / Архива

СТАТУТАРНА ОБАВЕЗА УКС

Одлуком Управног одбора Удружења књижевника Србије на састанку одржаном 7.децембра 2022. године одлучено је да се члановима УКС, сходно одредбама Статута, упути молба да сви они који нису измирили чланарину за претходне године, могу то да учине до 30. марта 2023. Након истека овог рока сви они који нису измирили чланарину за претходне године биће брисани из даљег чланства у УКС, сходно Статуту, чл. 11, односно не  могу више  да се представљају као чланови УКС, да говоре у име истог и да користе права која им законом проистичу из чланства у УКС.

За 2023. годину  чланарина се може измирити до краја текуће године, после чега се члан који не поштује Статут УКС брише из чланства.

Плаћање чланарине је статутарна обавеза (чл. 10 Статута). Чланство у Удружењу књижевника Србије престаје иступањем, брисањем и искључењем (чл. 11), јер: „Чланови Удружења књижевника Србије су дужни да се придржавају одредаба Статута и других општих аката Удружења књижевника Србије“.

Плаћање чланарине подразумева:  право на коришћење услуга канцеларије УКС, регулисање пензионог и здравственог осигурања за самосталне уметнике чланове УКС, коришћење просторија УКС за конференције за штампу, представљање књига и трибине у просторијама у Француској 7,  статус књижевника као члана репрезентативног удружења и самим тим на одређени углед у друштву.

Чланарина на годишњем нивоу износи 2.000,00 динара и може бити плаћена у просторијама Удружења књижевника Србије или преко жиро рачуна: 205-200273-87 са назнаком „ за чланарину“.

Чланови УКС, који из социјалних разлога не могу да плате чланарину, не треба да достављају потврде о свом материјалном стању, већ само кратку писану молбу да се ослободе ове обавезе уз опис разлога, без детаља, односно типа: болест, минимална примања, незапосленост, студент… Управни одбор ће на основу Статута УКС донети одлуку да се ослободе плаћања чланарине уз задржавање свих права члана УКС (чл. 12, став 2 Статута УКС који гласи Поједине категорије чланова задржавају статус активног члана, уколико из социјалних разлога не плаћају чланарину, ако их на основу Статута Управни одбор ослободи те обавезе).

Повезани чланци

јануар 9, 2023

Сахрана Адама Пуслојића

Сахрана Адама Пуслојића, члана Удружења књижевника Србије и угледног писца, преводиоца и члана румунске Академије уметности, биће обављена у понедељак, […]

Прочитај више
децембар 28, 2022

УКС ЧЕСТИТКА 2023

Желим Вам све нај нај најбоље, најздравије и најмирније у Новој години и срећан Божић. Надам се да сте добро.

Прочитај више
децембар 9, 2022

РЕДОВНА – ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ ОДРЖАНА 03. ДЕЦЕМБРА 2022. ГОДИНЕ

Седница редовне – изборне Скупштине Удружења књижевника Србије одржана је 3. децембра 2022. године, са почетком у 12 сати.  Предложен […]

Прочитај више
Пријава на емаил билтен