Актуелно / Архива

САЈАМ КЊИГА

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ РУСКИХ И СРПСКИХ ПИСАЦА ЗА ДЕЦУ

  • Програм боравка делегације руских писаца, а поводом 65. Међународног сајма књига у Београду, био је испуњен богатим садржајем, а најзначајније је потписивање Споразума о сарадњи измећу Удружења књижевника Србије и руског Савеза писаца за децу и младе.
  • Први заједнички пројекат биће двојезична антологија савремених кратких прича за децу.

Свечаном отварању Међународног сајма књига, који се због ковид-пандемије није одржавао претходне две године, претходило је, 23. октобра 2022, потписивање Споразума о сарадњи Удружења књижевника Србије и руског Савеза писаца за децу и младе на штанду руског издаваштва.

Споразум су потписали в.д. председника УКС-а, Милош Јанковић и представница Савеза писаца за децу и младе, Јулија Брикова из Москве, а најважније ставке односе се на планирање и реализацију заједничких програма за децу и младе, са циљем очувања и унапређења културних, образовних, националних, моралних и духовних вредности Русије и Србије. Свакако, посебно је акцентовано стварање квалитетних књижевних дела за децу и младе у делима различитих жанрова, као и заједничко одржавање промоција, добротворних акција и манифестација, и сарадња у осталим областима јавно-културног живота у Русији и Србији.

Подршку и помоћ око организације састанка пружили су Тамара и Предраг Обрадовић испред Друштва српско-руског пријатељства „Доситеј Обрадовић“ и Гроздана Лучић Лалић, руководилац Радне заједнице УКС-а, а овом су састанку, поред потписника Споразума, присуствовале и српске књижевнице Гордана Влајић и Мирјана Булатовић, као и Милутин Ђуричковић, председник српског Института за дечју књижевност.

Договорено је, поред осталог, да се након завршетка Међународног сајма књига у Београду, приступи изради плана за објављивање двојезичне, српско – руске антологије савремених кратких прича за децу, а пројекат би реализовали Савез писаца за децу и младе из Русије и српски Институт за дечју књижевност уз подршку Удружења књижевника Србије.

Присутни писци из Србије су даровали примерке својих књига, а истога дана је на друштвеним мрежама истакнут позив посетиоцима Сајма да током своје посете овој манифестацији, дођу до штанда руског издаваштва и да донирају дечје ћириличне књиге на српском језику, које ће бити предате Дечјој библиотеци у Москви, Секцији за дечја издања на српском језику.

Сутрадан су, две списатељице за децу, Јулија Брикова из Москве и Гордана Влајић из Панчева, чланица УО УКС-а, одржале мастер-клас, такође на штанду руског издаваштва на којем су гости били ученици нижих разреда руске дипломатске школе у Београду. Књижевнице су са ђацима разговарале на руском и српском, с обзиром да деца у овој школи успешно савлађују и српски језик.

Сајамским активностима је претходила посета Адлигату, београдском Музеју књига, где је Јулију Брикову и Максима Замшева, писца, преводиоца и главног уредника „Литературне газете“, књижевних новина Савеза писаца Русије, дочекао Виктор Лазић, оснивач и директор овог Музеја.

Акцентовање очувања и унапређења руске, односно српске књижевности за децу и младе, био је приоритетан циљ руске књижевне делегације током њиховог учешћа на Сајму књига, а идентична је мисија подвучена и у споразуму књижевних удружења. Остаје уверење у ангажовано и плодоносно креирање и реализацију заједничких програма за децу и младе уз даљу и снажнију промоцију српско-руских активности у области књижевности за децу и младе.

Вршилац дужности председника Удружења књижевника Србије, Милош Јанковић, са Јулијом Бриковом, представницом руског Савеза писаца за децу и младе (са леве стране) и Грозданом Лучић Лалић, руководиоцем Радне заједнице УКС-а
Током мастер-класа са ученицима руске школе у Београду, Јулија Брокова, дечји писац из Москве је поред своје, основцима представила и књиге за децу које је написала Гордана Влајић.

Повезани чланци

јануар 9, 2023

Сахрана Адама Пуслојића

Сахрана Адама Пуслојића, члана Удружења књижевника Србије и угледног писца, преводиоца и члана румунске Академије уметности, биће обављена у понедељак, […]

Прочитај више
децембар 28, 2022

УКС ЧЕСТИТКА 2023

Желим Вам све нај нај најбоље, најздравије и најмирније у Новој години и срећан Божић. Надам се да сте добро.

Прочитај више
децембар 13, 2022

СТАТУТАРНА ОБАВЕЗА УКС

Одлуком Управног одбора Удружења књижевника Србије на састанку одржаном 7.децембра 2022. године одлучено је да се члановима УКС, сходно одредбама […]

Прочитај више
Пријава на емаил билтен