Књижевне заједнице и друштва

Књижевна заједница за Поморавски округ

Књижевна заједница за Поморавски округ

Унутрашње активности Удружења књижевника Србије одвијају се преко књижевних заједница (раније подружнице, још пре тога секције) које су установљене по територијалном принципу и обухватају подручја округа као административних целина. Књижевне заједнице, према Статуту Удружења књижевника Србије, могу да имају исте активности код централа, осим што не могу самостално да организују међународне књижевне сусрете и да примају нове чланове.

Књижевна заједница Удружења књижевника Србије за Поморавски округ са седиштем у Јагодини формирана је 1997. године на иницијативу књижевника: Слободана Жикића, Мирослава Димитријевића и Баја Џаковића.

Председник поморавских књижевника је Миле Лазаревић из Ћуприје, потпредседници су Бајо Џаковић и Слободан Жикић из Јагодине и Мирослав Димитријевић из Параћина, одакле је и секретар Зоран Трифуновић, док су чланови Управе још Милка Ижигон из Ћуприје и Гордана Љ. Миљковић из Параћина.

Ова Књижевна заједница обухвата подручје шест општина: Јагодине, Ћуприје, Параћина, Свилајнца, Деспотовца и Рековца и броји 34 члана. За 16 година постојања објавила је више од стотину књига међу којима и неколико значајних антологија, као и два броја часописа „Дани“ и три броја часописа „Ново доба“; организовала је много књижевних вечери и промоција нових књига на овом подручју, али и у другим срединама.

Књижевна заједница од 2000. године додељује књижевну награду ПОМОРАВСКИ ОРФЕЈ за најбољу књигу поморавских књижевника у претходној години. Осим тога, поморавски књижевници у више наврата су представљани на Трибини Француска 7 у УКС-у, као и на бројним и еминентним књижевним манифестацијама широм Србије.

Повезани чланци

јануар 19, 2022

Обавештење у вези остваривања репрографских права аутора

Поштоване колеге, ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ ОСТВАРИВАЊА РЕПРОГРАФСКИХ ПРАВА АУТОРА Поштовани, Организација за остваривање репрографских права аутора (ООРП) која се бави […]

Прочитај више
новембар 26, 2021

ЈЕРЕМИЈА ЛАЗАРЕВИЋ ЦВЕТА – ДОСТОЈАН ПАМФЛЕТА

Читајући чудесну „песму“ уваженог колеге Јеремије Лазаревића „УКС као брвно“ нисам могао остати равнодушан према његовој књижевној величини. Посебно ме […]

Прочитај више
октобар 7, 2020

Тимочка књижевна заједница

Тимочка књижевна заједница Удружења књижевника Србије ради у отежаним условима, тако да нема могућности да се њени чланови редовно састају али они […]

Прочитај више
Пријава на емаил билтен